Actualizat la: 24 Octombrie 2023 13:10
Calendarul Examenului Național de Bacalaureat 2024
Afla despre data inscrierii la Bac, despre ce documente ai nevoie si care sunt datele examenelor si datele limita pentru contestatii.
Sesiunea iunie-iulie 2024
3-7 iunie 2024 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
Începând cu data de 3 iunie 2024 și până la data de 7 iunie 2024, daca esti absolvent de clasa a XII-a/XIII-a iti vei depune dosarul de înscriere la Examenul Național de Bacalaureat, la secretariatul unității în care studiezi.
Dosarul trebuie să conțină următoarele acte:
- 2 poze ¾;
- Copie certificat de naștere;
- Copie carte de identitate;
- Foaie matricolă;
- Cerere tip- se completează la secretariatul unității școlare absolvite;
- Adeverință de recunoaștere a probelor - doar pentru absolvenții din promoțiile anterioare;
- Cerere către Inspectorul Școlar General- pentru candidații din alte județe
În cazul în care ai obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice (Cambridge, IELTS, DELF) și/sau o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale (ECDL) poți opta pentru recunoașterea și echivalarea cu proba C și/sau D prin completarea cererii de recunoaștere și echivalare.
7 iunie 2024 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
Dacă ești absolvent de clasa a XII-a sau a XIII-a vei termina cursurile în data de 7 iunie 2024 pentru a avea timp să te pregătești pentru Examenul Național de Bacalaureat.
17-19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
19-20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
19-21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale - proba D
25-27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, limba maternă și într-o limbă de circulație internațională studiată în liceu este administrată de doi profesori examinatori specializați, membri ai comisiei. Acești profesori au dreptul de a adresa întrebări suplimentare candidaților, în general, după ce aceștia și-au prezentat răspunsurile. Examinarea se desfășoară în prezența a cel puțin 3 candidați, asigurând astfel o examinare în grup pentru evaluarea competențelor orale și de comunicare a candidaților în aceste limbi.
1 iulie 2024 Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
2 iulie 2024 Probă obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
4 iulie 2024 Probă la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
În data de 4 iulie 2024 vei susține proba la alegere a profilului și specializării, adică proba pentru care noi te pregătim intens.
5 iulie 2024 Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00
În data de 8 iulie 2024 vei aștepta cu sufletul la gură rezultatele la examen. Ne dorim să ai un rezultat mulțumitor, dar dacă totuși ți se pare că nu ai obținut nota pe care tu consideri că o meritai, tot în data de 8 iunie poți depune contestații.
Înainte de a acționa impulsiv pentru că ești nemulțumit de notă, analizează bine varianta pe care ai avut-o, contactează-ți profesorul și împreună cu acesta vezi dacă ai șanse să obți o notă mai mare. Nu de puține ori în urma contestațiilor s-a obținut note mai mici. De asemenea, dacă nota ta este 5, sfatul nostru este să te gândești de două ori înainte de a depune contestația. Limita este prea fragilă și este posibil ca după contestație să fii declarat respins.
9-11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
În acest interval de timp lucrarea ta va fi reexaminată. Ține cont de faptul că aceasta notă, de la contestații, rămâne nota finală.
12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale
În cazul în care în urma primei sesiuni a Examenului Național de Bacalaureat nu ai fost declarat promovat, nu te panica, apucă-te de învățat pentru că în luna august mai există o sesiune.
Sesiunea august 2024
În această sesiune te poți înscrie fie dacă nu ai promovat Examenul Național de Bacalaureat în sesiunile anterioare, fie dacă nu te-ai inscris la prima sesiune.
Daca te afli in situatia in care ai fost declarat respins in sesiunea iunie-iulie 2024 sau in anii anteriori, trebuie sa stii ca acest lucru se poate intampla din doua cauze:
- Nu ai obținut notă de minim 5 la una sau mai multe materii și atunci trebuie susținut examenul la această/ aceste materie/materii; sau
- Ai obținut notă de minim 5 la toate cele trei probe, dar media acestora nu este de minim 6
Daca in sesiunea din iunie-iulie, ai luat o nota de minim 5 la toate cele trei probele, dar media acestora este sub 6, poți susține examenul la alegere la o probă la care te simți cel mai pregătit, astfel încât să iei o notă mare care să îți ridice media.
15-22 iulie 2024 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
8-9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
12 august 2024 Evaluarea competențelor digitale - proba D
13-14 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
19 august 2024 Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
20 august 2024 Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
21 august 2024 Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
22 august 2024 Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
26 august 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)
27-29 august 2024 Rezolvarea contestațiilor
30 august 2024 Afișarea rezultatelor finale
Când ești declarat admis la Examenul de Bacalaureat?
Este foarte simplu să fii declarat admis la Examenul de Bacalaureat, trebuie să obții cel puțin 5 la fiecare probă a examenului, dar media acestor trei probe trebuie să fie peste 6. Astfel, dacă la una dintre probe ai obținut 5, nu te panica, dacă celelalte note sunt mai mari și media lor este minim 6. Exemplu: Limba și literatura română- 8; Matematică- 5, Biologie-9, felicitări ești declarat admis cu media 7,33. Dacă la toate probele ai obținut 5, din pacate esți declarat respins.
Ai fost declarat respins la bac? Uite ce trebuie sa stii:
Poți să fii declarat respins la Examenul de Bacalaureat din două motive: fie ai obținut o notă sub 5 la una sau mai multe probe, iar în acest caz trebuie să dai iar Examenul la această probă sau la aceste probe, fie nu ai obținut media notelor celor trei probe de minim 6, iar în acest caz poți da examenul la acea probă la care te simți mai bine pregătit și crezi că vei obține o notă mai mare care să îți crească media.